
Γεμιστό Κοτόπουλο με Κάστανα, Μανιτάρια και Μπέικον
Θεοδώρα ΚαββαδίαΖουμερό ολόκληρο κοτόπουλο γεμιστό με μανιτάρια, κάστανα και μπέικον, ψημένο στον φούρνο πάνω σε αρωματικά λαχανικά και πατάτες, με μελωμένη σάλτσα λεμονιού, μελιού και μουστάρδας. Ένα πιάτο γεμάτο γεύση, ιδανικό για γιορτινό τραπέζι ή κυριακάτικο φαγητό.
Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά mins
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα hr 30 λεπτά mins
Σεμινάριο Κυρίως Πιάτο
Κουζίνα Ελληνική
Μερίδες 8
Θερμίδες 750 θερμίδες
Equipment
- Ξύλο κοπής
- Μπολ (για ανακάτεμα γέμισης και λαχανικών)
- Κουτάλι/λαβίδα
- Πινέλο σιλικόνης (για άλειμμα με μαρινάδα – προαιρετικό)
- Σπάγκος κουζίνας (για δέσιμο ποδιών)
- Μαγείρεμα:
- Αντικολλητικό τηγάνι (για σοτάρισμα γέμισης)
- Μεγάλο ταψί φούρνου
- Αλουμινόχαρτο
- Φούρνος
- Μαχαίρι κοπής
- Πιρούνα κρέατος
Υλικά
Για το κοτόπουλο:
- 1 ολόκληρο κοτόπουλο
- 1 κιλό πατάτες σε κύβους
- 2 καρότα σε φέτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1 –2 κ.σ. βούτυρο
- 200 ml νερό
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση:
- 200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 100 γρ. κάστανα βρασμένα ψιλοκομμένα
- 150 γρ. μπέικον σε μικρά κομμάτια
- 3 4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 2 3 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- Αλάτι & πιπέρι
Οδηγίες
- Γέμιση: Σοτάρετε το μπέικον, προσθέστε μανιτάρια & κάστανα. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, αποσύρετε και προσθέστε φρυγανιά, γραβιέρα, θυμάρι, φασκόμηλο, αλατοπίπερο. Αφήστε να κρυώσει.
- Κοτόπουλο: Γεμίστε το κοτόπουλο με το μείγμα, δέστε τα πόδια και προθερμάνετε φούρνο στους 180°C.
- Λαχανικά: Βάλτε τα λαχανικά σε ταψί. Ανακατέψτε τα υγρά υλικά και τα μυρωδικά και περιχύστε τα.
- Ψήσιμο: Τοποθετήστε το κοτόπουλο πάνω από τα λαχανικά, προσθέστε νερό & βούτυρο. Ψήστε σκεπασμένο 1 ώρα και μετά ξεσκέπαστο 30–40 λεπτά.
- Σερβίρισμα: Ξεκουράστε το κοτόπουλο 10 λεπτά πριν το κόψετε. Σερβίρετε με τα λαχανικά και τα υγρά του ταψιού.
Σημειώσεις
Μπορείτε να προετοιμάσετε τη γέμιση από την προηγούμενη ημέρα και να τη φυλάξετε στο ψυγείο για ευκολία.
Αν δεν έχετε κάστανα, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με ψιλοκομμένα καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης για παρόμοια υφή.
Το μπέικον μπορεί να αντικατασταθεί με καπνιστό ζαμπόν ή απάκι για διαφορετικό αρωματικό αποτέλεσμα.
Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε γραβιέρα, μπορείτε να δοκιμάσετε κεφαλοτύρι ή κασέρι.
Το κοτόπουλο καλό είναι να ξεκουραστεί για 10 λεπτά μετά το ψήσιμο για να κρατήσει τα υγρά του και να κόβεται πιο εύκολα.
Μπορείτε να συνοδεύσετε με ρύζι ή πράσινη σαλάτα για πλήρες γεύμα.
Λέξη-κλειδί γεμιστό κοτόπουλο με μπέικον,, γεμιστό κοτόπουλο φούρνου, Γιορτινό κοτόπουλο γεμιστό, Κοτόπουλο φούρνου με μπέικον και γραβιέρα, συνταγή για γεμιστό κοτόπουλο,, χριστουγεννιάτικο γεμιστό κοτόπουλο,