
Γίγαντες στον Φούρνο με Απάκι και Γραβιέρα
Θεοδώρα ΚαββαδίαΠαραδοσιακοί γίγαντες φούρνου σε πλούσια σάλτσα ντομάτας, με καπνιστό απάκι και λιωμένη γραβιέρα. Ένα χορταστικό και αρωματικό πιάτο φούρνου με έντονο χαρακτήρα και βαθιά γεύση.
Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά mins
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα hr 35 λεπτά mins
Σεμινάριο Κυρίως Πιάτο
Κουζίνα Ελληνική
Μερίδες 6
Θερμίδες 535 θερμίδες
Equipment
- Κατσαρόλα (μεγάλη, για βράσιμο των γιγάντων)
- Μεσαίο ταψί φούρνου
- Μεγάλο τηγάνι (για το σοτάρισμα υλικών και απάκι)
- Κουτάλα ή ξύλινη σπάτουλα
- Μαχαίρι & ξύλο κοπής
- Σουρωτήρι ή τρυπητή κουτάλα
- Ποτήρι μέτρησης υγρών
Υλικά
- 500 γρ. φασόλια γίγαντες μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
- 4 καπνιστές πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια
- 1 κ.σ. ντοματοπελτές
- 70 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 300 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
- 300 γρ. απάκι ή άλλο αλλαντικό της επιλογής σας σε κυβάκια
- 200 γρ. γραβιέρα σε κυβάκια
- 90 ml ελαιόλαδο
- 200 ml ζεστό νερό
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Βράστε τους γίγαντες σε άφθονο νερό για περίπου 1 ώρα, αφαιρώντας τον αφρό. Στραγγίστε τους και μεταφέρετε σε ταψί.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
- Σοτάρετε το απάκι χωρίς λάδι για 1-2 λεπτά και προσθέστε το στο ταψί.
- Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, σκόρδο και πιπεριές για 2-3 λεπτά.
- Προσθέστε τον ντοματοπελτέ, ανακατέψτε για 1 λεπτό και σβήστε με το κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίξτε τα ντοματάκια, νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε να πάρει βράση.
- Προσθέστε τη σάλτσα στο ταψί και ανακατέψτε καλά. Ψήστε για 20 λεπτά.
- Πασπαλίστε με γραβιέρα και ψήστε για ακόμη 10–15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Σημειώσεις
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το απάκι με λουκάνικο χωριάτικο ή άλλο καπνιστό αλλαντικό της επιλογής σας.
Η γραβιέρα μπορεί να αντικατασταθεί με κεφαλογραβιέρα ή κασέρι για πιο ήπια γεύση.
Αν θέλετε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, μειώστε την ποσότητα του ελαιόλαδου ή χρησιμοποιήστε light αλλαντικό.
Το πιάτο σερβίρεται εξαιρετικά και την επόμενη ημέρα – ιδανικό για προετοιμασία από πριν.
Συνοδεύεται υπέροχα με φρυγανισμένο ψωμί ή μια πράσινη σαλάτα με ξίδι και μυρωδικά.
Λέξη-κλειδί Γίγαντες με ντομάτα και γραβιέρα, Γίγαντες στο φούρνο, Γίγαντες στο φούρνο με τυρί και πιπεριές, γίγαντες στον φούρνο με απάκι,