Χοιρινές Μπριζόλες Λαιμού με Αρωματική Σάλτσα Μπαλσάμικου - Δεντρολίβανου

Θεοδώρα Καββαδία
Ζουμερές χοιρινές μπριζόλες λαιμού μαριναρισμένες με μυρωδικά και λεμόνι, σερβιρισμένες με αρωματική σάλτσα μπαλσάμικου και δεντρολίβανου. Μια εκλεπτυσμένη εκδοχή για το καθημερινό τραπέζι ή το Κυριακάτικο γεύμα.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Course Κυρίως Πιάτο
Cuisine Ελληνική
Servings 4
Calories 850 kcal

Equipment

  • Σακούλα τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς
  • Μαχαίρι
  • Μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι
  • Σουρωτήρι ή λεπτό σίτα
  • Κουτάλα ή σπάτουλα
  • Μικρό μπολ (για υλικά σάλτσας)
  • Πιάτο για προσωρινή τοποθέτηση μπριζολών
  • Κουτάλι για σερβίρισμα σάλτσας

Ingredients
  

  • 4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 120 ml ξίδι μπαλσάμικο
  • 20 γρ. μέλι
  • 6 γρ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 4 γρ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
  • 2 γρ. φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 350 ml ζωμός κοτόπουλου
  • 60 γρ. κρύο βούτυρο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Instructions
 

  • Τοποθετήστε τις μπριζόλες σε σακούλα τροφίμων μαζί με 30 ml ελαιόλαδο, σκόρδο, κρεμμύδι, 60 ml μπαλσάμικο, δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο και ξύσμα λεμονιού. Μαρινάρετε για 2 ώρες στο ψυγείο.
  • Βγάλτε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα, αλατοπιπερώστε και σουρώστε τη μαρινάδα, κρατώντας χωριστά τα υγρά και τα στερεά.
  • Σε μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Σοτάρετε τις μπριζόλες για περίπου 15 λεπτά, γυρίζοντάς τις συχνά. Αποσύρετε και διατηρήστε ζεστές.
  • Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρετε τα στερεά της μαρινάδας για 3–4 λεπτά.
  • Σβήστε με τα υγρά της μαρινάδας και το υπόλοιπο ξίδι. Αφήστε να εξατμιστεί το ξίδι σχεδόν πλήρως.
  • Προσθέστε τον ζωμό κοτόπουλου και βράστε μέχρι να μειωθεί στο μισό και να δέσει η σάλτσα.
  • Ρίξτε το μέλι και το κρύο βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να γίνει η σάλτσα βελούδινη. Αλατοπιπερώστε.
  • Σουρώστε τη σάλτσα και περιχύστε τις μπριζόλες πριν το σερβίρισμα.

Notes

  • Μπορείτε να μαρινάρετε τις μπριζόλες από το προηγούμενο βράδυ για ακόμα πιο έντονη γεύση.
  • Αν δεν έχετε φρέσκα μυρωδικά, χρησιμοποιήστε αποξηραμένα (σε μικρότερη ποσότητα).
  • Αντί για ζωμό κοτόπουλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαχανικών ή ακόμα και νερό με κύβο.
  • Για πιο έντονη σάλτσα, αφήστε την να μειωθεί περισσότερο πριν προσθέσετε το βούτυρο.
  • Σερβίρετε με πατάτες φούρνου, πουρέ ή ρύζι για πλήρες γεύμα.
  • Αν θέλετε πιο ελαφριά εκδοχή, μειώστε την ποσότητα του βουτύρου ή αντικαταστήστε το με λίγο ελαιόλαδο.
  • Η σάλτσα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 1–2 μέρες και να ξαναζεσταθεί απαλά.
Keyword Ζουμερές χοιρινές μπριζόλες με μαρινάδα, Κυριακάτικο φαγητό με χοιρινό, Μπριζόλες χοιρινές μαριναρισμένες με μυρωδικά, Συνταγή για χοιρινό με μέλι και βαλσάμικο, Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα μπαλσάμικου, Χοιρινό με δεντρολίβανο και θυμάρι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αξιολόγηση συνταγής