
Κερκυραϊκό Μοσχάρι Σοφρίτο
Θεοδώρα ΚαββαδίαΤο μοσχάρι σοφρίτο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αυθεντικά πιάτα της κερκυραϊκής κουζίνας. Προέρχεται από την εποχή της ενετοκρατίας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γαστρονομικής ταυτότητας του Ιονίου. Η συνταγή βασίζεται σε λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος, τις οποίες σοτάρουμε ελαφρά σε ελαιόλαδο αφού πρώτα τις αλευρώσουμε, και τις σιγομαγειρεύουμε σε ένα πλούσιο μείγμα από λευκό κρασί, ξύδι, σκόρδο και μαϊντανό.Η σάλτσα που δημιουργείται είναι αρωματική, υπόξινη και ταυτόχρονα μελωμένη, με το σκόρδο να δίνει βάθος και το κρασί να εξισορροπεί τη γεύση. Το αποτέλεσμα είναι ένα τρυφερό, καλομαγειρεμένο πιάτο, γεμάτο χαρακτήρα, που ταιριάζει ιδανικά με πατάτες τηγανιτές, πουρέ ή ακόμα και με ρύζι.Το σοφρίτο είναι ένα πιάτο που αξίζει να δοκιμάσει κανείς, όχι μόνο για τη γεύση του αλλά και για τη νοσταλγική του αξία, καθώς «κουβαλά» αρώματα και μνήμες από τα παραδοσιακά κυριακάτικα τραπέζια της Κέρκυρας.
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά mins
Χρόνος μαγειρέματος 55 λεπτά mins
Σεμινάριο Κυρίως Πιάτο
Κουζίνα Ελληνική
Μερίδες 5
Θερμίδες 480 θερμίδες
Equipment
- Κοφτερό μαχαίρι
- Πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι
- Πιατέλα για το αλεύρωμα
- Απορροφητικό χαρτί
- Ξύλινη κουτάλα
Υλικά
- 1.300 μοσχάρι χτένι σπάλας νουά ή κιλότο,
- 3 κ.σ αλεύρι
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. ξύδι από κρασί
- 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 4-5 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο,
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Αφήνουμε το μοσχάρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί. Το κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. και τις αφήνουμε πάνω σε χαρτί να απορροφήσει την υγρασία.
- Σε μια πιατέλα ανακατεύουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι και πιπέρι. Πανάρετε τις φέτες μοσχαριού στο αλεύρι και τινάξτε τυχόν περίσσεια.
- Σε πλασοτέ κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τις φέτες μοσχαριού σε δόσεις, περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις μεταφέρουμε σε πιατέλα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο με τον μισό μαϊντανό για λίγα δευτερόλεπτα, χωρίς να πάρουν χρώμα.
- Σβήνουμε με το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό.
- Τοποθετούμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα σε στρώσεις. Προσθέτουμε ζεστό νερό ή ζωμό κρέατος ώστε να μισοσκεπάζεται. Σκεπάζουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά.
- Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό, ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 10 λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε ζεστό με συνοδευτικό της επιλογής μας: πουρέ πατάτας, ρύζι ή τηγανιτές πατάτες.
Λέξη-κλειδί κερκυραϊκή κουζίνα συνταγές, Κερκυραϊκό σοφρίτο συνταγή, μοσχάρι σοφρίτο, Παραδοσιακό μοσχάρι σοφρίτο, Παραδοσιακό σοφρίτο Κέρκυρας, σοφρίτο Κέρκυρας