Χοιρινό ριγανάτο με σκορδάτο πουρέ πατάτας

Θεοδώρα Καββαδία
Το χοιρινό ριγανάτο με σκορδάτο πουρέ πατάτας είναι ένα πιάτο γεμάτο άρωμα, θρεπτική αξία και κλασική ελληνική γεύση. Ο συνδυασμός μαλακού χοιρινού λαιμού, αρωματικής ρίγανης και πλούσιου πουρέ με ψητό σκόρδο δημιουργεί ένα πιάτο ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι ή για ξεχωριστές περιστάσεις.
Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 1 ώρα 30 λεπτά
Σεμινάριο Κυρίως Πιάτο
Κουζίνα Ελληνική
Μερίδες 6
Θερμίδες 700 θερμίδες

Equipment

  • Μεγάλη κατσαρόλα – για το σοτάρισμα και το μαγείρεμα του χοιρινού
  • Ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα – για ανακάτεμα κατά το σοτάρισμα
  • Κατσαρόλα για τις πατάτες – για το βράσιμο του πουρέ
  • Κατσαρολάκι – για ζέσταμα γάλακτος και κρέμας
  • Χορτόμυλος ή πρέσα πατάτας – για να πολτοποιήσετε τις πατάτες
  • Μπολ – για προσωρινή τοποθέτηση υλικώ

Υλικά
  

  • 1 κιλό χοιρινό λαιμό κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 700 γρ. κρεμμύδι ξερό σε φέτες
  • 300 γρ. λευκό κρασί
  • 500 γρ. ζωμός κοτόπουλου
  • 10 γρ. ρίγανη ξερή
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. γάλα
  • 50 γρ. ψητό σκόρδο
  • Αλάτι
  • Τσάιβς για γαρνίρισμα

Οδηγίες
 

  • Αλατίστε το χοιρινό και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Αποσύρετε το κρέας και σοτάρετε τα κρεμμύδια στο υπόλοιπο λάδι μέχρι να καραμελώσουν.
  • Επαναφέρετε το χοιρινό στην κατσαρόλα, σβήστε με κρασί και αφήστε να εξατμιστούν τα υγρά.
  • Προσθέστε ζωμό και ρίγανη, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε και σιγομαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει (στο μάτι ή στον φούρνο στους 140°C).

Σημειώσεις

Για τον πουρέ:
1. Βράστε τις πατάτες με τη φλούδα μέχρι να μαλακώσουν, ξεφλουδίστε και πολτοποιήστε τις.
2. Ζεστάνετε το γάλα με την κρέμα.
3. Ανακατέψτε τις πατάτες σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας βούτυρο και στη συνέχεια το ζεστό γάλα με την κρέμα.
4. Προσθέστε το ψητό σκόρδο και αλάτι. Σερβίρετε αμέσως.
Λέξη-κλειδί Κυριακάτικο γεύμα με χοιρινό, Κυριακάτικο τραπέζι, παραδοσιακό χοιρινό κατσαρόλας, ριγανάτο χοιρινό με πουρέ, χοιρινό με πατάτες πουρές, χοιρινό ριγανάτο, χοιρινός λαιμός με πουρέ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αξιολόγηση συνταγής