
Πατσάς Παραδοσιακός – Όπως Παλιά, με Μοσχαρίσια Κοιλιά και Ποδαράκι
Θεοδώρα ΚαββαδίαΟ πατσάς είναι φαγητό με χαρακτήρα – ξεχωριστός, γεμάτος γεύση και ιστορία. Παρασκευάζεται με μοσχαρίσια κοιλιά και ποδαράκι, που βράζουν αργά μέχρι να μαλακώσουν και να αποδώσουν το πλούσιο σώμα και τη ζελατινώδη υφή που τον κάνει τόσο ιδιαίτερο.Τρώγεται ζεστός, με σκορδοστούμπι, μπούκοβο και λίγο ξύδι, όπως επιβάλλει η παράδοση. Δεν είναι για όλους – αλλά όσοι τον αγαπούν, τον αναζητούν σταθερά.Αυθεντική γεύση για όσους εκτιμούν το παραδοσιακό.
Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά mins
Χρόνος μαγειρέματος 2 ώρες hrs 30 λεπτά mins
Σεμινάριο Κυρίως Πιάτο
Κουζίνα Ελληνική
Μερίδες 6
Θερμίδες 550 θερμίδες
Equipment
- Μεγάλη κατσαρόλα – για το πρώτο και το κύριο βράσιμο
- Λεκάνη ή μεγάλο μπολ – για τον αρχικό καθαρισμό με λεμόνι και αλάτι
- Τρυπητή κουτάλα ή σουρωτήρι – για ξάφρισμα και στράγγισμα
- Μαχαίρι και επιφάνεια κοπής – για να ψιλοκόψετε την κοιλιά και το ποδαράκι
- Κουτάλι ή αναδευτήρας – για ανάδευση κατά το μαγείρεμα
- Μπουκάλι ή μικρό βαζάκι με καπάκι – για την παρασκευή και αποθήκευση του σκορδοστούμπι
Υλικά
- 1 μοσχαρίσια κοιλιά καθαρισμένη στομάχι, από το κρεοπωλείο "Ο Μαρίνος"
- 2 μπροστινό μοσχαρίσιο ποδαράκι καθαρισμένο και σπασμένο, από το κρεοπωλείο "Ο Μαρίνος"
- 2 λεμόνια
- 1 κ.σ. χοντρό αλάτι
- 2-2,5 λίτρα ζεστό νερό
- Αλάτι κατά βούληση
- 1 φλ. λάδι
- Σκόρδο καθαρισμένο
- Ξύδι
- Μπούκοβο ή λάδι μπούκοβου
- Αυγολέμονο με αυγά και λεμόνι
Οδηγίες
- Βάλτε τα σε μια λεκάνη, στίψτε δύο λεμόνια από πάνω και πασπαλίστε με 1 κ.σ. χοντρό αλάτι.
- Πρώτο Βράσιμο. Ξεπλύνετε τα υλικά με καθαρό νερό και τοποθετήστε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Σκεπάστε τα με κρύο νερό, φέρτε σε βρασμό και αφήστε να βράσουν για 4-5 λεπτά.
- Στραγγίξτε το πρώτο νερό και ξεπλύνετε ξανά τα υλικά με ζεστό νερό.
- Κύριο Βράσιμο. Τοποθετήστε ξανά τα υλικά στην κατσαρόλα, σκεπάστε με 2-2,5 λίτρα ζεστό νερό.
- Φέρτε σε βρασμό, ξαφρίστε καλά την επιφάνεια και χαμηλώστε τη φωτιά.
- Σιγοβράστε για 2-2,5 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν πλήρως.
Προετοιμασία Πατσά:
- Αφαιρέστε το ποδαράκι, ξεκοκαλίστε το όταν κρυώσει και ψιλοκόψτε το.
- Βγάλτε την κοιλιά από τη σούπα και κόψτε την σε μικρά κομμάτια.
- Επιστρέψτε τα ψιλοκομμένα υλικά στη σούπα.
- Τελική Πινελιά. Αλατίστε τη σούπα και βράστε για 15-20 λεπτά επιπλέον.
- Εάν επιθυμείτε, ετοιμάστε αυγολέμονο και προσθέστε το στο τέλος.ι λεμόνι)
Σημειώσεις
Προαιρετικά: Για το Σκορδοστούμπι. Πολτοποιήστε τα σκόρδα και αναμείξτε τα με ξύδι από κρασί σε ένα μπουκάλι. Ανακινήστε καλά.
Το σκορδοστούμπι διατηρείται στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Tips. Σερβίρετε τον πατσά ζεστό σε βαθιά πιάτα. Προσθέστε μπόλικο ζωμό και ψιλοκομμένο κρέας. Ραντίστε με σκορδοστούμπι και, αν θέλετε, πασπαλίστε με μπούκοβο.
Γιατί να επιλέξετε το κρεοπωλείο "Ο Μαρίνος". Στο "Μαρίνο" εξασφαλίζουμε ότι τα υλικά που προμηθεύεστε είναι πεντακάθαρα και υψηλής ποιότητας. Οι μοσχαρίσιες κοιλιές και τα ποδαράκια μας, από ζώα γάλακτος, είναι έτοιμα για χρήση και εγγυώνται εξαιρετική γεύση και θρεπτική αξία στο πιάτο σας.
Το σκορδοστούμπι διατηρείται στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Tips. Σερβίρετε τον πατσά ζεστό σε βαθιά πιάτα. Προσθέστε μπόλικο ζωμό και ψιλοκομμένο κρέας. Ραντίστε με σκορδοστούμπι και, αν θέλετε, πασπαλίστε με μπούκοβο.
Γιατί να επιλέξετε το κρεοπωλείο "Ο Μαρίνος". Στο "Μαρίνο" εξασφαλίζουμε ότι τα υλικά που προμηθεύεστε είναι πεντακάθαρα και υψηλής ποιότητας. Οι μοσχαρίσιες κοιλιές και τα ποδαράκια μας, από ζώα γάλακτος, είναι έτοιμα για χρήση και εγγυώνται εξαιρετική γεύση και θρεπτική αξία στο πιάτο σας.
Λέξη-κλειδί παραδοσιακή πατσά σούπα, πατσάς αυγολέμονο, πατσάς με μοσχαρίσια κοιλιά, πατσάς με ποδαράκι, πατσάς σούπα, Σκορδοστούμπι για πατσά, συνταγή πατσά