Κρεατόπιτα Διπλού Κιμά σε Φόρμα με Τραγανό Φύλλο & Γραβιέρα

Θεοδώρα Καββαδία
Μια ξεχωριστή κρεατόπιτα με μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά, πλούσια σε αρώματα και γεύση, σερβιρισμένη εντυπωσιακά σε στρογγυλή φόρμα με τραγανό φύλλο κρούστας και λιωμένη γραβιέρα. Ιδανική για τραπέζι με καλεσμένους ή για γιορτινή περίσταση, αυτή η πίτα συνδυάζει την παράδοση με το κάτι παραπάνω.
Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Course Κυρίως Πιάτο
Cuisine Ελληνική
Servings 12
Calories 455 kcal

Equipment

  • Τηγάνι (βαθύ, αντικολλητικό)
  • Ξύλο κοπής
  • Κοφτερό μαχαίρι
  • Μεγάλο μπολ (για ανάμειξη γέμισης)
  • Κουτάλα ή ξύλινη σπάτουλα
  • Μπολ για αυγά
  • Τρίφτης για τυρί
  • Πινέλο σιλικόνης (για άλειμμα φύλλων)
  • Στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα
  • Πιατέλα για αναποδογύρισμα
  • Φούρνος

Ingredients
  

  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς σπάλα
  • 500 γρ. χοιρινός κιμάς μπούτι
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 2 ξερά κρεμμύδια χοντροτριμμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 2 αυγά
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 40 ml ελαιόλαδο για άλειμμα
  • 1 κ.σ. σουσάμι λευκό ή μαύρο
  • 30 γρ. βούτυρο
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Instructions
 

  • Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρετε τους κιμάδες χωρίς λιπαρή ουσία μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  • Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και την κανέλα, ανακατέψτε 2 λεπτά.
  • Προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και μισό φλιτζάνι νερό. Μαγειρέψτε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά (10–15 λεπτά).
  • Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς. Προσθέστε τη ρίγανη, τα αυγά, το ασπράδι και τη γραβιέρα. Ανακατέψτε.
  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα και πασπαλίστε με σουσάμι.
  • Τοποθετήστε τα μισά φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα ένα-ένα, αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν.
  • Ρίξτε μέσα τη γέμιση και ισιώστε την επιφάνεια.
  • Σκεπάστε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης. Κόψτε τρύπα στο κέντρο και διπλώστε τις άκρες προς τα μέσα.
  • Αλείψτε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ψήστε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
  • Αφήστε να σταθεί 10 λεπτά και αναποδογυρίστε σε πιατέλα. Σερβίρετε.

Notes

  • Μπορείτε να ετοιμάσετε τη γέμιση από την προηγούμενη ημέρα και να τη φυλάξετε στο ψυγείο.
  • Αντικαταστήστε τη γραβιέρα με κεφαλογραβιέρα ή κασέρι για πιο έντονη ή πιο ήπια γεύση αντίστοιχα.
  • Αν θέλετε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε μόνο μοσχαρίσιο κιμά.
  • Προσθέστε ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό στη γέμιση για έξτρα φρεσκάδα.
  • Χρησιμοποιήστε φύλλο κουρού για πιο «σπιτική» υφή ή σφολιάτα για πιο πλούσιο αποτέλεσμα.
  • Η φόρμα με τρύπα στη μέση βοηθά στο ομοιόμορφο ψήσιμο και δίνει εντυπωσιακή παρουσίαση.
  • Μπορεί να καταναλωθεί και σε θερμοκρασία δωματίου — ιδανική για μπουφέ ή τραπέζι με καλεσμένους.
  • Συνοδεύεται υπέροχα με πράσινη σαλάτα ή σάλτσα γιαουρτιού με λεμόνι και ρίγανη.
Keyword Γιορτινή πίτα με κιμά για τραπέζι, Πίτα με γραβιέρα και κιμά, Σπιτική κρεατόπιτα με γραβιέρα, συνταγή για κρεατόπιτα,, Συνταγή πίτες για μπουφέ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αξιολόγηση συνταγής