Επιστροφή

Τρυφερό ψαρονέφρι με σάτσα κόκκινου κρασιού και κυδωνάτες πατάτες

Θεοδώρα Καββαδία
Ανακαλύψτε μια κομψή αλλά εύκολη συνταγή για ένα ξεχωριστό γεύμα: τρυφερό ψαρονέφρι ελληνικού χοιρινού Κρανιδίου, σοταρισμένο σε αρωματικό μείγμα μπαχαρικών και καραμελωμένο με μέλι, συνοδευόμενο από βελούδινη σάλτσα κόκκινου κρασιού Οινοποιείου Μανωλάκης. Στο πλάι, απολαυστικές κυδωνάτες πατάτες Αίνος, τραγανές και χρυσαφένιες, ολοκληρώνουν το πιάτο. Μια ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να εντυπωσιάσουν με απλά αλλά εκλεκτά υλικά και σπιτική φροντίδα.
Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος 25 λεπτά
Σεμινάριο Κυρίως Πιάτο
Κουζίνα Ελληνική
Μερίδες 2
Θερμίδες 580 θερμίδες

Equipment

  • Τηγάνι αντικολλητικό, μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους (για το σοτάρισμα του ψαρονέφρι και την παρασκευή της σάλτσας)
  • Ταψί (για τις πατάτες)
  • Αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (για επένδυση του ταψιού)
  • Μικρό μπολ (προαιρετικά, για την ανάμιξη υλικών ή προσωρινή αποθήκευση σάλτσας)
  • Μεζούρες ή κουτάλια μέτρησης (για ακριβή δοσολογία υλικών όπως μέλι, μπαχαρικά, λάδι κ.λπ.)
  • Αλουμινόχαρτο (για να ξεκουραστεί το ψαρονέφρι μετά το ψήσιμο)

Υλικά
  

  • 2 φιλέτα ψαρονέφρι ελληνικού χοιρινού Κρανιδίου ~180-200γρ το καθένα. Διαθέσιμο στο κρεοπωλείο μας!
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. μέλι
  • κ.σ. μείγμα μπαχαρικών "Άρχοντας" – ειδικά επιλεγμένο για κρεατικά
  • ½ ποτήρι κόκκινο κρασί βιολογικό Οινοποιείου Μανωλάκης ξηρό ή ημίγλυκο, ανάλογα με την προτίμηση
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • ½ κ.γ. μείγμα "Μπαχτσές" – για αρωματική ένταση
  • 1 συσκευασία κατεψυγμένες κυδωνάτες πατάτες Αίνος – έτοιμες για ψήσιμο

Οδηγίες
 

  • Απλώνουμε τις κατεψυγμένες κυδωνάτες πατάτες Αίνος σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  • Ψήνουμε στους 200°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές και χρυσαφένιες.
  • Εναλλακτικά, μπορούμε να τις τηγανίσουμε ή να τις ψήσουμε σε φριτέζα αέρος.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Πασπαλίζουμε το φρέσκο ψαρονέφρι με το μείγμα "Άρχοντας" και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Προσθέτουμε το μέλι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Σημειώσεις

Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι & το σκόρδο για 2 λεπτά.
Σβήνουμε με το βιολογικό κόκκινο κρασί Μανωλάκης (ξηρό ή ημίγλυκο, ανάλογα με την προτίμηση).
Προσθέτουμε το μείγμα "Μπαχτσές" και σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
Λέξη-κλειδί γιορτινό πιάτο με χοιρινό και πατάτες, συνταγή για ψαρονέφρι με πατάτες, συνταγή ψαρονέφρι στο τηγάνι, Χοιρινό φιλέτο με κρασί,, χοιρινό φιλέτο με μέλι και κρασί, ψαρονέφρι